Фонд Флаг възстановява плащанията за проекти по ОП Околна среда

Вицепремиерът Илияна Цанова представя доклад за изпълнението на оперативните програми

28.08.2014 | 12:46 Редактор: Ирина Георгиева
Фонд Флаг възстановява плащанията за проекти по ОП Околна среда

Фонд "Флаг" възстановява плащанията за проекти по ОП "Околна среда".Това стана ясно след решението на Съвета на директорите на фонда. Като начало ще бъдат платени 14 млн. лева, на каквато стойност са постъпилите и обработени до днес искания за плащане.

Фондът ще продължи разглеждането и отпускането на средства и на следващи постъпили искания по сключени договори по реда на тяхното постъпване. 

Фондът беше спрян на 28 април с мотив да се запази кредитният му портфейл, след като в края на изминалата година ЕК спря плащанията по ОП "Околна среда" заради нередности при провеждането на обществените поръчки. В края на февруари плащанията по програмата бяха спрени и от националния бюджет, а пред август възстановени. 

Министърът на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева размрази фонд "Флаг", защото смята, че е финансов инструмент за предоставяне на нисколихвени кредити в подкрепа на българските общини при осъществяването на проекти с европейско финансиране.Паралелно с това се работи активно и вече е подготвен вариант за увеличаване на капитала на фонда, което ще осигури допълнителни възможности за финансиране на повече проекти.

Възстановяването на плащанията от фонд ФЛАГ е стъпка за възстановяване доверието в институциите, минимизиране на риска от загуба на средства по оперативните програми, спасяване на строителния сезон и гарантиране на работните места на стотици строителни работници, коментира вицепремиерът по повод днешното решение на фонда, предаде МРР.

Междувременно вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова представи как се изпълняват до момента оперативните програми за периода 2007-2013 г.