Боев и Младенова ще подадат оставки от ДКЕВР, Божков все още мисли

Най-вероятно Божков ще бъде отстранен заради конфликт на интереси

28.08.2014 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Боев и Младенова ще подадат оставки от ДКЕВР, Божков все още мисли

Председателят на енергийния регулатор ДКЕВР Боян Боев и Лиляна Младенова, член на комисията, ще подадат оставки, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Те посочват, че третият зам.-председател на ДКЕВР, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от регулатора, все още не е оповестил своето решение. Поради съмнения за конфликт на интереси, служебното правителство смята за редно Еленко Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР.

От МИЕ припомнят, че още през месец май 2013 г. една от препоръките на ЕК и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР. Нещо повече – в свое писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, "които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора".

Служебното правителство е убедено, че екипът на ДКЕВР трябва да работи безпристрастно, ефективно, икономически обосновано и в полза на българските граждани, посочват още МИЕ.