Цветан Василев работи с Оманския фонд за стабилизиране на КТБ

Василев обвини БНБ и държавните институции в бездействие и двоен стандарт

25.08.2014 | 12:16 Редактор: Ирина Георгиева
Цветан Василев работи с Оманския фонд за стабилизиране на КТБ

В бездействие и двоен стандарт обвини БНБ и държавните институции мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. В личния си сайт той публикува обръщение, в което уверява, че работи усилено по стабилизирането на банката съвместно с Оманския фонд и "други заинтересовани инвеститори". 

В публикацията си Василев коментира, че  дейността на БНБ в рамките на специалния надзор по отношение на КТБ е преминала през диаметрално противоположни действия и послания, които са обезверили обществото. Той отбелязва, че преди поставянето на КТБ под специален надзор, банката е поискала от БНБ временна ликвидна подкрепа, но не я е получила, за разлика от друга кредитна институция, което говори за двоен стандарт.

Освен БНБ и назначените от нея квестори, мажоритарният собственик на КТБ упреква прокуратурата и държавния апарат в това, че са съдействали в сценария за съсипването на финансовата институция. Василев посочва, че вината за източването на банката е била хвърлена върху него вероятно с цел чрез предложения специален закон по-лесно и бързо да бъде ликвидирана КТБ и да се заграбят апетитните активи, финансирани от нея.

Довеждането на банката до фалит няма да е просто фалит на една финансова институция, а на бизнес, успешно обслужван от банката досега и генериращ стотици милиони лева, пише още Цветан Василев. В това мажоритарният собственик на КТБ вижда опасност финансовата стабилност на държавата да бъде поставена на карта.

Още по темата в следващия репортаж: