Съдът гледа мерките на задържани по случая с КТБ

Главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и нейната заместничка Борислава Кючукова бяха освободени от съда

21.08.2014 | 13:19 Редактор: Ирина Георгиева
Съдът гледа мерките на задържани по случая с КТБ

Съдът освободи срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка” главният счетоводител на КТБ Мария Димова и заместничката й – Борислава Тренева Кючукова. Обвинението обаче ще протестира решението на съда. 

Съдът промени мярката за неотклонение на Борислава Тренева Кючукова от задържане под стража в най-леката – "подписка". Същата мярка беше определена и за главния счетоводител на банката Мария Димова, която досега беше под домашен арест.  

Съдът прецени, че е разколебано обоснованото предположение, че двете са извършили престъплението, в което са обвинени. Освен това съдът се позова и на доклада на квесторите, назначение от  Централната банка в КТБ, според  който  не става дума за касова липса от 206 милиона лева в КТБ, а за договорни отношения между дружество "Бромак" и КТБ.

"На първо място доклада на БНБ, който дали е доказателство, както казаха – документ е, но е официален документ. Това хора, разбиращи, които повече разбират и от мен и от прокуратурата казват, че няма липса в касата. И другото е, че се разколеба показанията на една от свидетелките, която носеше това дело на гръб." - коментира адвокат Христо Ботев.

Обвинението обаче е категорично, че ще протестира съдебното решение:

"Естествено, че ще протестираме определението на СГС. Голяма част от мотивите на СГС бяха в противоречие с мотивите на Софийския апелативен съд и затова смятам, че имаме основание да протестираме и ще протестираме." - заяви наблюдаващият прокурор Иван Гешев.

Четирима бяха задържани по казуса с КТБ. Сред тях - освен главната счетоводителка и заместничката й - бяха и главният касиер на банката Маргарита Петрова, която вече беше пусната от ареста срещу "подписка", и изпълнителният директор на банката Орлин Русев, който е на свобода срещу гаранция от 10 000 лева.