България ще търси помощ от Европа заради наводненията

Около 500 млн. лева са щетите от природните бедствия през последния месец, коментира директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението"

04.08.2014 | 09:32 Редактор: Мариета Иванова
България ще търси помощ от Европа заради наводненията

На приблизително 500 млн. лева се оценяват щетите от природните стихии през последния месец, коментира пред БНР главен комисар Николай Николов,директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той посочи още, че освен от Междуведомствената комисия, средства за подпомагане на засегнатите граждани ще бъде търсена и от Фонда за солидарност на Европейската комисия.

Николов посочи още, че много скоро ще бъдат изпратени на Европейската комисия официалните документи по искането за задействане на тази клауза.

Николов посочи още, нивото на водата в град Мизия е спаднало с 50-60 см и че електроснабдяването вече е пуснато в две трети от града.

„Местната управа е готова да пусне своите комисии да установят реално какви ще ти са нанесени на града, за да може ефективно да се включи и държавата по подпомагане възстановяването на града“, посочи още той.

Николов допълни, че с допълнително оборудване от София кипи от дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ планират да започнат изпомпване на водите, залели Бяла слатина и Мизия.

Наводнението в Мизия взе две жертви. Над 800 души са евакуирани.