Орешарски е оглавил най-нестабилната в политическо отношение година в новата ни история

Въпреки това не е мислил за оставка

30.07.2014 | 16:17 Редактор: Ирина Георгиева
Орешарски е оглавил най-нестабилната в политическо отношение година в новата ни история

Премиерът в оставка Пламен Орешарски е оглавил най-нестабилната в политическо отношение година в новата ни история. Въпреки това не е мислил за оставка. Това каза самият той след последното заседание на Министерския съвет за това правителство.

Премиерът в оставка Пламен Орешарски посочи, че въпреки тежката в политическото отношение година, кабинетът му е свършил голяма част от поетите ангажименти. До края на май имало дори подобрение на бизнес климата, който обаче е бил обърнат в последния месец заради усложнената политическа ситуация в момента и предстоящите предсрочни избори.

Преди консултациите, премиерът в оставки, никога не бил и мислел за оставка.

„Оставката, която си подадох преди няколко дни беше напълно контролирана и решението беше на политическите консултации при президента.“ - обясни Пламен Орешарски.

Министър-председателят в оставка подчерта колко важно за страната ни е изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.

„По отношение на 7-ми блок и по време на вчерашната ми среща с изпълнителния директор на Westinghouse, аз подчертах, че това е изключително важен проект за нашата страна. Но поради важността му, всички по-нататък важни решения ще бъдат взимани от следващия кабинет. Много ми се иска този проект да продължи.“ - коментира Орешарски.

Вицепремиерът в оставка Зинаида Златанова, която отговаряше за еврофондовете, посочи, че от началото на управлението на кабинета Орешарски страната ни е усвоила 19 на сто от всички евросредства.

„Общо за периода изплатените средства по европейските фондове възлизат на 4 милиарда и 200 милиона лева. Надявам се ускореното присвояване да продължи.“ - заяви Златанова.

От своя страна вицепремиерът по икономическото развитие в оставка Даниела Бобева обобщи, че нямало реформа, по която и да е европейска програма, която не била започната. А най-голям плюс в нейния ресор бил намаляването на административната тежест на бизнеса. 

„Никога не сме били за шокови реформи, без известен край. Не сме закривали предприятия, борили сме се за всяко работно място. Не сме уволнявали масово хора.“ - обясни Бобева.

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов обяви, че фискалният резерв към края на юни е 8,7 млрд. лева е, а дефицитът 995 милиона лева. Относно финансовото състояние на държавата, той отбеляза, че има просрочени задължения, но предвиденият дефицит е бил 2%, а годината е завършила с дефицит от 1,8 на сто.

Относно МВР - вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев гарантира, че благодарение на работата на министерството, подслушванията са намалели повече от два пъти. Той подчерта, че бил изпълнил на 100 процента всичко в програмата на своето ведомство.

На финал, министрите от кабинета Орешарски коментираха и кризата в Украйна. Премиерът в оставка заяви, че правителството по-скоро подкрепя санкциите, които ЕС налагат на Русия.