Столичният общински съвет освободи директора на „Топлофикация-София"

Причината е, че 90 на сто от средствата на дружеството са в Корпоративна търговска банка

24.07.2014 | 16:45 Редактор: Мариета Иванова
Столичният общински съвет освободи директора на „Топлофикация-София

Изпълнителния директор на „Топлофикация София" Стоян Цветанов е бил отстранен от длъжност с решение на Столичния общински съвет. Предложението за смяната на ръководството беше внесено от общински съветници от ГЕРБ. То е направено заради това , че около 90 на сто от средствата на дружеството са в КТБ.

За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на „Топлофикация - София” е избран Георги Беловски.

Още по темата

Блокираните в КТБ пари са предназначени за финансирането на инвестиционната програма на дружеството. По-рано днес Дончо Барбалов съобщи пред телевизия Bulgaria On Air, че става дума за близо 95 млн. лв.

Още две общински дружества имат средства в КТБ, макар и в по-малък размер - „Пазари юг“ и „Софийски имоти“.

Работници от "Топлофикация София" подкрепиха ръководството на протест пред сградата на общината. Те издигнаха плакат с надпис „Не” на манипулациите за "Топлофикация – София”.

В писмо до СОС протестиращите посочват, че 1466 работници и служители на дружеството подкрепят Съвета на директорите и изпълнителния си директор. Още вчера те са депозирали своите подписи в СОС в подкрепа на ръководството.

Вече бившият директор коментира пред журналисти, че днешният ден е най-хубавият за него в последните 8 години, защото ще излезе в отпуск и ще почива.

„Уважавам решението на собственика на компанията. Тези пари са концентрирани в последните 2 или 3 месеца и са изпълнение на инвестиционната програма до края на ноември”, обясни Стоян Цветанов.

По думите му средствата са били предназначени и за плащане на закупения природен газ от „Булгаргаз“, а случилото се с КТБ е можело да се случи с всяка друга банка.

По време на заседанието на телефон 112 беше подаден сигнал за бомба в Столична община, но съветниците продължиха работа. След проверката сигналът се оказа фалшив.