Парламентът прие оставката на правителството на Орешарски

180 депутати гласуваха „за“

24.07.2014 | 12:09 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът прие оставката на правителството на Орешарски

Парламентът прие оставката на правителството Орешарски. 180 депутати гласуваха „за“, 8 бяха против и други 8 гласуваха „въздържал се“.

В 18 без една минута на 23 юли  2014 министър-председателят депозира в Народното събрание оставката на кабинета си.

„Работихме в най-сложната политическа среда, въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти за едногодишен период“, посочи Пламен Орешарски при дебатите в парламента по подадената от него оставка на Министерски съвет. Той заяви, че преди година е поел нелека задача.

„Ръководихме се от интересите на хората, въпреки ежедневната съпротива“, заяви Орешарски и е категоричен, че постигнатите резултати са добри.

Правителството на Орешарски остава на власт най-кратко време за последните 23 години.

Министрите от кабинета полагат клетва на 29 май 2013. След по-малко от месец изригва и общественото недоволство срещу него. Поводът е избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Денят е 14 юни 2013, а предложението за поста е направено лично от министър-председателя. Хиляди души се събират още същия ден пред Министерския съвет и Народното събрание да заявят несъгласието си с избора на председател на Държавната агенция за национална сигурност. Ключовите искания на недоволните е незабавна оставка и нови избори. Протестите продължават месеци наред.

Най-голямата парламентарно представена група - ГЕРБ, внася общо пет вота на недоверие срещу кабинета – за провал в инвестиционното проектиране, за провал в политиката на  регионалното развитие и инвестициите, за провал в сектор „Сигурност“, за провал в сектора на енергетиката и за провал по линия на фискалната политика. Всички те са отхвърлени.

Вижте част от изказванията в парламента преди вота.