Борисов: Искров да спре да поставя условия и да си подаде оставката

Лидерът на ГЕРБ се възмути, че гуверньорът на БНБ избрал пистоларната форма на общуване

23.07.2014 | 11:39 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Искров да спре да поставя условия и да си подаде оставката

Иван Искров да спре да поставя условия и да си подаде оставката, поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар пред журналисти, предаде БТА. Преди ден гуверньорът на Централната банка заяви готовност да се оттегли от поста, ако 42-то Народното събрание гласува избора на негов заместник преди да подаде оставка. В разпространено до медиите писмо до председателя на парламента Михаил Миков Искров посочва в мотивите си за намерението да напусне ръководния пост в БНБ нежеланието финансовата институция и нейният управител да бъдат използвани за предизборни цели.

Пред журналисти в Народното събрание Борисов се възмути още, че Искров е избрал епистоларната форма на общуване, без да си е депозирал оставката, но изрази съмнение, че 42-ят парламент ще има достатъчно, по думите му, „мощност“ да избере нов управител на БНБ. Това ще направи следващото НС, ако има подадена оставка, посочи бившият премиер и допълни, че за съжаление репутацията на БНБ за последния месец се е сринала и най-малкото, което може да се търси като отговорност, е оставката на Искров.

Още по темата

Заместник-председателят на парламента  от квотата на ДПС Алиосман Имамов също подчерта, че този парламент не може да реши въпроса с оставката на Искров, защото процедурата за смяната на гуверньора на Централния трезор е продължителна и сложна.

„Според мен по този начин Искров дава отговор на критиките към него и към тази институция“, добави Имамов.