Освен права, ромите имат и задължения, подчерта кметът на Стара Загора

55 незаконни постройки в парк „Борова гора“ в града са били съборени днес

22.07.2014 | 16:06 Редактор: Мариета Иванова
Освен права, ромите имат и задължения, подчерта кметът на Стара Загора

Всички 55 незаконни постройки в парк „Борова гора" в Стара Загора са били премахнати днес, съобщиха от общината.

Вторият ден на операцията отново е започнал в 7 часа сутринта, като продължава  разчистването на терена от кооперация „Синвекс".

С останалите без покрив роми днес се е срещнал и кметът Живко Тодоров, който е отправил призив за разговор в общината  относно възможностите за настаняването им в общински жилища или получаване на отстъпено право на строеж, на цени с преференция, ако се регистрират като социално слаби.

По думите на старозагорския кмет живеещите в квартала нямат по-специални права и   трябва да кандидатстват по надлежния ред за откупуване на земя и право на строеж. Той е категоричен, че общината не може да бъде единствената активна страна и „освен права, ромите имат и задължения“.

„Действията ни са напълни законни и целесъобразни“, допълва Тодоров.

Кметът на града заяви още, че община Стара Загора ще кандидатства по проект за 1,5 млн. лв. за изграждането на канализация и инфраструктура в кв."Лозенец", за да живеят нормално онези, които имат законни жилища в квартала.

Местната власт е в процес на подготовка на втория и третия етап на премахването на останалите 300 незаконни къщи в парк „Борова гора“, като според предварителните планове това може да се случи до края на годината.
Предоставени са 80 общински парцела в кв. „Три чучура север", на които желаещите могат да ползват отстъпено право на строеж.

Засиленото полицейско присъствие в квартала продължава.

По-рано днес в разпространено до медиите съобщение от Българския хелзинкски комитет определиха действията на местната власт в Стара Загора като „расизъм“.

Снимка: Община Стара Загора