Градушка падна в София (обновена)

70-годишен мъж почина след като върху него падна дълго в Борисовата градина по време на бурята

08.07.2014 | 16:59 Редактор: Мариета Иванова
Градушка падна в София (обновена)

Силна градушка се изсипа над София към 17:00ч, придружена от пороен дъжд и бурен вятър. Един човек загина от паднало дърво в Борисовата градина. Нанесени бяха големи материални щети. Трафикът бе силно затруднен заради наводнени булеварди. Хората в центъра отводняват мазета.

По данни на НИМХ на БАН в София са паднали 23 литра на кв. метър, съобщи агенция Фокус.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви за БНР, че общината ще почиства „докато е необходимо“.

„Това наистина бе много тежка буря. Имаше много места, които бяха критични. Екипите на Пожарната реагираха бързо. Мобилизирахме екипите на почистващите фирми, ВиК и „Софийска вода“ АД, съобщи Фандъкова, цитирана от Фокус.

По данни на МВР до 20:00ч. са били подадени над 150 сигнала за произшествия, свързани с граждани, нуждаещи се от евакуация, затиснати от паднали дървета автомобили, наводнени участъци от уличните платна, отстраняване на паднали дървета и опасни предмети от електро-преносната мрежа и пътните платна, както и отводняване на частни домове.

В София са станали 155 леки пътни - произшествия и 3 тежки, информират от КАТ-Пътна полиция при СДВР. Няма загинали, по първоначални данни трима са пострадали.

 

Заради бурята бе изключена подстанция „Орион“, което засегна кварталите „Надежда“ 1, 2 и 3 и „Люлин“ 1 и 2, съобщи ЧЕЗ в писмо до медиите.  Аварийните екипи поетапно възстановяват електрозахранването, но работата им е затруднена от усложнената обстановка след бурята – паднали дървета, наводнени улици и шахти, съобщава компанията.

Условията за работа на екипите на ЧЕЗ са изключително сложни, заради сериозните поражения, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Още по темата

Авария е станала и в подстанциите „Черни връх“ и „Младост“. Прекъснато е било електрозахранването на „Младост“, Панчарево и Бистрица, но след  бързата намеса на аварийните екипи токът е бил пуснат отново. ЧЕЗ приема сигнали за прекъснато електрозахранване на денонощната линия 0700 10 010 с автоматично меню за аварии 3 и обяви, че актуализира информацията на сайта на компанията m.cez.bg.

Застрахователната компания Армеец съобщи, че удължава срока за подаване на заявления за щети от градушката в София от 7 на 15 работни дни.

Още по темата

 

 

 

Бурята продължи около 20 минути, но нанесе много щети.

 

В района на Красно село има много пукнати предни стъкла на коли, съобщават очевидци.

 

В района на летището бурята бе силна, но парчетата лед - значително по-малки.

 

Видео от района на бул. Стамболийски в столицата по време на бурята:

 

Близо 40 пострадали при градушката на 8 юли са потърсили помощ в „Пирогов”, съобщи институтът в мейл до медиите.

Най-честите проблеми, с които хората са търсили специалистите от спешната болница са наранявания в областта на главата, лицето и мекотъканните части на ръцете и краката. Мъж на 27 години остава за лечение в болницата, заради сериозна порезна рана на ръката, която задължително трябва да се оперира. Жена е със счупена ръка, тъй като е пазела главата си от ледените късове. Тя е освободена за домашно лечение.
Сред пострадалите няма деца, за щастие.

 

Според официалния сайт на НИМХ за 8 юли нямаше предупреждение за опасни явления.

 

 

 


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма