Проф. Христина Вучева: банковата система работи открито, видимо

18.06.2014 | 22:45
Проф. Христина Вучева: банковата система работи открито, видимо

Коментар на проф. Христина Вучева, бивш зам.-министър-председател и бивш зам.-министър на финансите в Денят от ер на 18 май 2014


 

Още по темата

"Тези, които имат някакви съмнения или искат нещо да направят по отношение на нашата централна банка, която е с много добра професионална позиция, и цялата банкова система е стабилна, могат да отворят и да прочетат за едно събитие. Научната конференция около честванията на 135г. от БНБ разискваше централните банки и проблемите в регулациите.

Управителят на БНБ Иван Искров каза там, че нашата банка е успяла в тези години от 2008 до 2009/10 да не попада в клопката на проблемите на други големи централни банки в ЕС точно поради спецификата, поета от 1997 за много завишени изисквания.

В нашия закон за банковия институции се внедри изцяло регламент на ЕС, който започна да се прилага във всички страни от началото на 2014. По същия имаме най-високите буфери за системния риск.

Много е трудно банковият надзор да не види нещо при участието на толкова много хора. Системата е много сериозна по отношение на банковия надзор.

Много бих се радвала, ако нашата Прокуратура прояви търпение и намери нужните консултации, защото материята е много специфична. Да търси консултации със специалисти, които могат да й помогнат.

Това е система, която работи открито, видимо.

Цялото интервю - във видеото.

Още по темата

Проф. Христина Вучева е доктор по икономика, министър на финансите и заместник министър-председател в служебното правителство на Ренета Инджова. Преподава финанси в УНСС.