14 юни е Световен ден на кръводарителя

Над 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв

14.06.2014 | 17:23 Редактор: Мариета Иванова
14 юни е Световен ден на кръводарителя

Повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв, а България е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа. Това отчитат от Българска организация за доброволно кръводаряване по повод 14 юни - Световен ден на кръводарителя.

Едва една четвърт от кръводарителите у нас са доброволци.

По-голямата част от донорите у нас даряват кръв срещу заплащане. Други пък го правят, само ако са близки или роднини на нуждаещите се, показват данните на Българската организация за доброволно кръводаряване и Световната здравна организация.
И в днешния Световен ден на кръводарителя в столицата се провежда акция за доброволно кръводаряване. Тя е организирана от Националния център по трансфузионна хематология и ще продължи и в неделя- 15 юни.

Световният ден на кръводарителя цели да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители. Именно тези хора ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се. Неотдавна Българска организация за доброволно кръводаряване въведе система за регистрация на потенциални доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв.

Само за една година чрез онлайн платформата и мобилното приложение "Дари кръв" са регистрирани повече от 500 души, които даряват безвъзмездно кръв за хората в беда.

По данни на Световната здравна организация, всеки ден по света над 800 жени умират от усложнения възникнали по време на бременността и раждането, затова и фокус на тазгодишната кампания по повод 14 юни е "Безопасна кръв за тези, които даряват живот".

62 държави задоволяват над 99.9 на 100 от нуждите си от кръв чрез доброволното кръводаряване. У нас процентът все още е под 25.