Президентът награди участниците в експедициите до Еверест

27.05.2014 | 17:32 Редактор: Ирина Георгиева
Президентът награди участниците  в експедициите до Еверест

Президентът Росен Плевнелиев удостои почетния знак на държавния глава участниците в двете национални експедиции до връх Еверест през 1984г и 2004г. Държавният глава награди ръководителите на двете групи, за изключителен принос и заслуги за развитие на алпинизма в България, както и за проявената храброст.

През първата българска експедиция от 1984 г. с ръководител Аврам Аврамов, петима успяват да достигат върха по един от най-известните и най-трудни алпийски маршрути. 20 години по-късно под ръководството на Методи Савов втората българска експедиция с 10 алпинисти се насочва към хималайския връх. От тях четирима успяват да стигнат до върха.

За нещастие и при двете експедиции има жертви, като през 1984 загива Христо Проданов, а 20 години по-късно -  Христо Христов намира гибелта си при слизането.

Днес тези постижения са оставили трайна следа в сърцата и съзнанието на милиони българи. Именно юбилейните годишнини от двете национални експедиции са повод държавният глава на България да награди участниците в тях.

"За мен е чест, да връча почетния знак на президента на България на наши именити сънародници и световноизвестни алпинисти.И двете са легендарни, и написаха нова страница в летописите на родния алпинизъм. Българският народ определи националната експедиция на Еверест през 1984 година за спортно събитие на ХХ век. Това е знак, че вашите постижения са оставили трайна следа в сърцата и съзнанието на милиони българи. Ние се гордеем с вас, гордеем се с вашата храброст и постижения."

Президентът отбеляза, че в тези две експедиции, бе направена и забележителна крачка напред - изкачване без кислород.

"Екзюпери казва, че човек е голям, колкото са големи мечтите му, затова вие днес сте исполини в очите на българите с впечатляващия ръст от 8848 метра."

По думите му националните експедиции са доказателство, че България има място на най-високия връх и че чрез екипността всеки може да покаже на какво е способен.

Репортаж на Йоана Недева и  операторът Кирил Бациев: