Календар на изборите за ЕП

25 май: избори за ЕП в България

17.04.2014 | 09:34
© European Union 2013 Source:EP

Календар:

22 май: Холандия
23 май: Ирландия и Чехия
24 май: Чехия, Италия, Латвия, Малта, Словакия
25 май: Австрия, Белгия*, България, Хърватия, Кипър*, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция*, Унгария, Литва, Люксембург*, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция.

* - задължително гласуване

 

Ще бъдат избрани 751 членове на ЕП.

До влизането на Хърватия в ЕС през юли 2013 в ЕП имаше 766 членове. Броят им бе намален до 751 за изборите през 2014 и ще остане такъв съгласно Лисабонския договор. Тези депутати представляват 500 млн граждани на 28-те страни от ЕС. Местата са разпределени пропорционално между страните-членки, т.е. страните с по-многобройно население ще имат повече места от по-малките.

Разпределение на местата по страни

След 2009 правомощията на ЕП се увеличи. Изборите през май 2014 ще позволят на европейските граждани да допринесат за засилването или промяната в посоката, по която върви Европа в решаване на проблемите с икономическата криза и много други ежедневни проблеми.

За пръв път съставът на новия ЕП ще определи кой ще оглави новата Европейска комисия, изпълнителния орган на общността. Европейските лидери ще предложат каннидат за поста на базата на изборните резултати.

ЕП ще избере новия президент на ЕК с мнозинство, поне половината от 751 членове /376/. Пет политически партии са номинирали кандидатите си: Жан-Клод юнкер-ЕНП, Мартин Шулц-ПЕС, Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите в ЕС, Жозе Бове или Ска Келер от Зелената партия и Алексис Ципрас от Европейската левица.

Новото политическо мнозинство, което ще се сформира след изборите през май ще определи европейското законодателство в следващите години в области от единния пазар до гражданските свободи.

Парламентът е единственият пряко избиран орган на ЕС.