Има ръст в евроскептицизма

Коментар на експерта по Конституционно право, Стоил Моллов

17.04.2014 | 09:42
Има ръст в евроскептицизма

Сериозен ръст в евроскептицизма е тенденция преди изборите за ЕП през май 2014 - в големите континентални страни корените на явлението са в кризата - за Франция, Италия и Испания, както и за Германия, която плати цената, каза Стоил Моллов пред Иван Нончев в Сутрешния блок. Във Великобритания например партията на Найджъл Фарадж е една от най-гласовитите, но за щастие не е най-голямата. На евроизборите на 25 май голяма част от евроскептиците се надяват да вкарат свои депутати. Възможно е да се създаде и специален блок в ЕП, но не считам, че тези партии ще повлияят сериозно на европейската политика, заяви Моллов.

Още по темата

Шотландия се готви за референдум през септември, а Каталуния и дори Венеция се опитват да прокарват кампания за отцепване. Стоил Моллов обаче смята, че европейският скептицизъм не е свързан с националистичните настроения в някои региони на Европа. Въпросът за шотландската независимост е вековен, но там се наблюдава плавен и конституциосъобразен процес на отделяне, който ще завърши с референдума през септември, каза той. Резултатът е трудно предвидим, но Шотландия не е евроскептик.

България, като един от най-бедните райони в ЕС, е сред най-големите оптимисти и тенденцията може да се запази, прогнозира експертът. Българите виждат ползите от интеграцията. Виждат ги и младите, най-големите ползватели на предимствата на ЕС чрез възможностите за образование и пътуване в общността. Няма истински обоснован европейски скептицизъм в България или поне не може да бъде поддържан за дълго време, нито много убедителен, завърши Моллов.

Цялото интервю от Сутрешния блок с Иван Нончев - във видеото.