Около 15 нови психоактивни вещества се появяват на пазара на година

За шест години пет пъти са се увеличили случаите на задържане на т.нар. "дизайнерска дрога”.

28.09.2013 | 19:00
Около 15 нови психоактивни вещества се появяват на пазара на година

„Дизайнерска дрога” се получава от вече известни психоактивни вещества с малка промяна на атома или молекулата, коментира в предаването „Брюксел 1” Момчил Василев от Националния фокусен център по наркотици и наркомании. Той обясни, че има и изцяло нови психоактивни вещества, които са съвсем отделна група.

„Ако погледнете разчетите за 2011- 2013, ще видите, че всяка година се появяват по 12-15 нови за нашия пазар  вещества,” коментира Василев. Той информира, че т.нар. „дизайнерска дрога” се появява в България през 2007 или само няколко години след като вече се разпространява в Западна Европа.

„За период от 6 години започва да представлява проблем за България. Има няколко косвени доказателства. На първо място, че се увеличават случаите на задържане на такава дрога,” подчерта Василев.

От 2007 до 2013 случаите на изземване на такива вещества са се увеличили пет пъти – от 30 до 157 през тази година.

‘Задържаните количества не са големи и за разлика от много страни в Западна Европа няма смъртни случаи. Това, което  интересува и е важно за институциите, е времето от появата на веществото до включването му в забранителния списък”, подчерта Василев. Той допълни, че процедурата в България в началото е била много тромава, тъй като включването на психоактивното вещество в забранителния списък се случваше след одобрението на парламента.

„През 2011 забранителният списък беше изведен от Закона за наркотичните вещества в отделна наредба и сега за включването на нови вещества е необходимо само с решение на Министерски съвет”, коментира Василев. Той допълни, че цялата процедура от предлагането до включването на веществото отнема три месеца, което е „един нормален срок”.

Предаването „Брюксел 1” може да гледате всяка събота от 18.00 часа. Повторението  е във вторник от 11 часа.