Брюксел закрива наказателната процедура за строителството в Пирин

Междувременно тече разследване от ЕК заради план за промяна в управлението на планината.

26.04.2013 | 16:02
Брюксел закрива наказателната процедура за строителството в Пирин

Европейската комисия закрива наказателната процедура срещу страната ни за застрояването на Национален парк Пирин в местността Чалин валог, обявиха от Министерството по околната среда и водите.

Междувременно обаче Брюксел води ново разследване заради процедурата за промяна на плана в управлението на планината(поискана от община Банско), който ще позволи ново строителство на ски писти и съоръжения. Планираните изменения не са подложени на екологична оценка и оценка за съвместимост, по изискванията на европейското законодателство. Национален парк Пирин е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000.

При първата процедура комисията е разгледала само нарушенията след януари 2007 - когато България се присъедини към ЕС. Всичко, което се е случило в планината преди присъединителната дата обаче не е било разглеждано.

През есента на 2008 ЕК започна проучвателна фаза за реализацията на проекти на територията на Пирин и година по-късно изпрати официално писмо, с което уведоми, че започва наказателна процедура. Причината е изграждането на четириседалков лифт и инженерно съоръжение за преминаването на ски писта „Чалин валог” през 2007.

През 2011 комисията посети спорното място и констатира, че концесионерът „Юлен” е извършил нарушение, за което наложиха санкция на инвеститора (концесионера), а в следващите две години МОСВ изпращаше постоянно одобрени проекти и осъществени дейности в Брюксел.

Закриването на процедурата беше отлагано няколко пъти заради сигнали, изпращани до ЕК за „икономическа дейност в противоречие с режимите на парка”.