Най-големите измами в историята

От марксизма до летящите чинии: пет явления, които засенчват всяка първоаприлска шега.

25.03.2013 | 16:12
Най-големите измами в историята

Идва 1 април, световният ден на шегата - подходящ повод да се замислим за случаите, когато ни мамят не на шега. Тази седмица "Как мислите" ви пита коя според вас е най-голямата измама в историята. Ако се сетите за по-добър кандидат от нашите пет, пишете ни на страницата на Bulgaria On Air във Facebook.

1. МАРКСИЗМЪТ И КОМУНИЗМЪТ. Идеята, че хората са равни или поне заслужават равен шанс в живота, е привлекателна и днес – всъщност особено днес, когато пропастта между имащи и нямащи е по-голяма отвсякога. Целият проблем идва, когато схващанията на Маркс и Енгелс се приложат на практика. Най-добре го описа Джордж Оруел: "Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите". През ХХ век под маската на човеколюбието, братството и равенството бяха извършени шокиращи несправедливости – като се започне от лагерите на Сталин, мине се през лудостта на червените кхмери, за които класов враг бе всеки грамотен и с очила, и се приключи с режима в Северна Корея, чийто народ е принуден да замества храната с любовта към вожда и партията.

2. НЛО И СКРИТИТЕ ИЗВЪНЗЕМНИ. Те са тук сред нас, и то отдавна. Извънземните са построили египетските пирамиди, дали са секретните карти на Колумб и са победили Наполеон. Властите ги крият от нас – може би защото самите властници, начело с бившия президент Буш, са извънземни. Швейцарецът Ерих фон Деникен дори ни убеждава, че тъкмо съществата от летящите чинии са тласнали човека от клоните на дърветата към разума. "Научните" му доказателства методично са развенчавани от истинските учени, но това не пречи книгите му да се продават в стомилионен тираж. А една четвърт от хората искрено вярват в секретните посещения на малките зелени човечета.

3. ЛИБЕРАЛНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ. Само преди четвърт век тази теория спечели най-мащабната идеологическа война в историята – Студената. Либерализмът бе изграден върху далеч по-практична основа от марксизма: върху частната собственост и естествената склонност на човек да работи първо за себе си, и после за другите. След падането на Желязната завеса изглеждаше, че това ще е доминиращата икономическа теория за десетилетия напред – и може би дори завинаги.

Но последната глобална криза ясно очерта дълбоките пукнатини във фасадата й. Теорията, създадена някога от Адам Смит с мисълта за индивида, се оказа недостатъчно гъвкава за явления като трансграничните корпорации. Вместо да стимулира отделния човек да е икономически ефективен, днес либерализмът позволява на свръхгигантите злоупотреби с невиждани мащаби. И не е чудно, че срещу него се надига глобално недоволство.

4. СХЕМАТА НА ПОНЦИ, ИЛИ ФИНАНСОВИТЕ ПИРАМИДИ. Прабабата на всички финансови измами, измислена от Карло Понци в Америка през 20-те. С това име се нарича всяка спекулация, която обещава на вложителите огромна възвръщаемост (в случая с Понци – 100% за три месеца), като разчита на парите на всеки следващ инвеститор, за да плати на предишния. Естествено, последните плащат сметката. В България ги познаваме като "пирамиди" – преживяхме десетки подобни схеми през 90-те, като се почне от пращане на петолевки по пощата и се стигне до огромни (уж) инвестиционни компании. Утехата е, че не сме единствените клъвнали – пресен е примерът с уолстрийския шаман Бърни Мейдоф, който в крайна сметка завлече уж опитните си инвеститори с умопомрачителните 65 милиарда долара.

5. МУЗИКАЛНИЯТ ТАЛАНТ НА ДЖЪСТИН БИЙБЪР. Не са много 16-годишните пубертети, печелещи по 55 милиона долара на година. Канадецът Джъстин Бийбър се пръкна сякаш от нищото през 2008 и за нула време завладя не само класациите, но и музикалните магазини (с 15 милиона продадени албуми). Критиците твърдят, че музиката му е напълно лишена от съдържание, и се подиграват на ревностните му фенове, които сами се наричат "белийбъри" (beliebers) – от Бийбър и английската дума за "вярвам". Но не е сигурно кой ще се смее последен. Джъстин вече е на 19, но не дава признаци да губи необяснимото си очарование. Дори го номинираха за Grammy. Бритни Спиърс вероятно се пука от яд.

 

- - -

Помогнете ни да знаем как мисли България.

Гласувайте на нашата Фейсбук страница (Bulgaria On Air). Поканете и приятелите си да участват. Това ще ви даде по-добри шансове за наградата – пътуване за двама до Милано с България Ер.