БСП настоява за промени в закона за референдумите

При зимен референдум не могат да излязат над 4 млн. души, смята математикът Михаил Константинов.

27.01.2013 | 21:20
БСП настоява за промени в закона за референдумите

Искане за промени на закона за референдумите ще внесат социалистите в парламента, съобщи тази вечер на пресконференция след края на изборния ден лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него трябва да се преразгледа прагът за валидност.

Подобен проблем в законодателството видя и известният математик проф. Михаил Константинов, според когото при зимен референдум няма как да излязат над 4 милиона души, колкото са гласували на последните парламентарни избори, а такова е сегашното изискване в закона. Той предлага допитването да е валидно, ако в него са участвали 60 на сто от далите вота си на изборите за депутати. "Прагът трябва да бъде намален, в момента законът е недействащ".

Законът за референдумите трябва да бъде променен, защото в сегашния му вид управляващите създадоха хаос и за медиите, коментира политологът Татяна Буруджиева. Нейното наблюдение показало, че идеята да проведат паралелни пресконференции на различни места, а не както досега всички партии на едно място в НДК, допълнително е объркало работния процес на журналистите. Нейната препоръка е за следващите избори подобни детайли да бъдат предварително изяснени.

Избирателната активност показа, че в България има гражданско общество. Референдумът е и психология, и състояние на политическата култура, и на желанието на хората да са активни, коментира Буруджиева пред Bulgaria ON AIR. Спорeд нея чрез това допитване до народа ГЕРБ биха могли да тестват изборното законодателство – "къде могат спокойно да дишат и къде да задълбочат в политическия дебат".