Найлоновите торбички за многократна употреба няма да поскъпват

Малките пликчета ще се облагат с еко такса от 35 стотинки.

29.09.2012 | 13:26
Найлоновите торбички за многократна употреба няма да поскъпват
Найлоновите торбички за многократна употреба няма да поскъпват

Не всички найлонови торбички ще поскъпнат от понеделник, решиха управляващите след среща с производителите.

От 1 октомври влиза в сила нова продуктова такса за най-употребяваните пликчета от 35 стотинки. Тя обаче няма да се отнася за абсолютно всички торбички, както първоначално беше предвидено.

"Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис", заяви след срещата Нона Караджова, цитирана от "Фокус".

Всички торбички под тази дебелина и размери ще бъдат облагани през тази година с екотакса от 35 стотинки, догодина - 45, след това 55 стотинки.

Производителите предупреждаваха, че новата такса ще доведе до масови фалити заради високата крайна цена на пликовете и очакваното намалено потребление. Днес обаче казаха, че компромисът ще позволи на предприятията да се адаптират.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги, си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хиляди лева до 10 хиляди лева.

С новата наредба цените от производителя ще варират от 5 до 10 стотинки. Надценките ще зависят от съвестта на търговеца.