Държавата ще финансира частните училища

Училищните дипломи ще важат за Европа без допълнително легализиране, предвиждат промени в закона.

14.02.2012 | 13:44
Държавата ще финансира частните училища

Държавата ще финансира частните училища със същата издръжка на ученик, която получават общинските и държавните. Тя зависи от вида на училището и е средно около 1 200 лева годишно. Това е една от най-значимите промени в новия проектозакон за предучилищното и училищно образование.

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова мотивира тази реформа с думите, че “и родителите на децата, които не се обучават в държавни или общински училища, плащат данъци”. Тя не се ангажира да каже ще бъдат ли намалени таксите в тези учебни заведения, само поясни, че имало принципно съгласие от страна на Асоциацията на частните училища за понижаване съобразно единните разходни стандарти. Учащите в частни детски градини или училища са под 1% от общия брой, показва статистика на образователното ведомство.

Администрацията на Сергей Игнатов работи по въпроса за издаването на европейско приложение на дипломата за средно образование. Така ще отпадне нуждата от легализирането й в просветното ведомство. Приложението, което се предвижда да е на английски, френски или немски език, ще се издава от директорите на училищата, съобщи заместник-министър Дамянова.

Езиковите гимназии ще могат да се наричат такива, само ако задължително три от общообразователните предмети в 9 и 10 клас се изучават на чужд език.

Децата от първи до трети клас няма да получават оценки, а до четвърти няма да повтарят учебната година. Петокласниците ще могат да преминават в шести клас с двойка по един предмет, ако по всички останали имат оценка над 4 и са на допълнително индивидуално обучение по проблемната дисциплина.

Предучилищното образование ще е за децата от 3 до 7 години включително. Четиригодишните задължително ще посещават детска градина от 2016 - 2017. В момента 79% 4-годишни ходят на градина. Целта е до 2020 процентът да е 95.

Ще има неограничен брой учебници по всеки предмет и преподавателите сами ще решават по кой ще водят часовете си. Досега имаха право да избират само между 3 учебника.

Всяко учебно заведение ще има обществен съвет, в който ще участват представители на съответното кметство, родители и представители на бизнеса, а учениците ще имат съвещателен глас в него, предвижда още проектозаконът.

Министерство на образованието създава Консултативен иновативен съвет за предучилищно и училищно образование, който “да държи ведомството една крачка пред проблемите”, обяви министър Сергей Игнатов.