Пощите извън забранителния списък за приватизация (видео)

Предстои гласуване на второ четене на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

14.09.2011 | 17:16 Редактор: Петко Трухчев
Пощите извън забранителния списък за приватизация (видео)

Четири държавни фирми да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация реши парламентът на първо четене. Така „Български пощи“, „Военно издателство“, „Апис“ и Аудиовидео „Орфей“ ЕАД се обявяват за продажба. След окончателното гласуване на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол - Агенцията за приватизация ще изготви стратегия за разпродажбата им.
Най-апетитното за приватизация дружество „Български пощи“ по всяка вероятност ще отпадне от извадените за разпродажба предприятия, смята инициаторът на промените в Закона за приватизация Валентин Николов от ГЕРБ. Още преди месец обявената идея за раздържавяване на държавния куриер предизвика социално напрежение сред синдикатите и служителите.
"Гарантирам, че няма да се продадат пощите – заяви пред Bulgaria ON AIR Валентин Николов . - Ще направим така че между първо и второ четене да ги извадим от списъка."
От „Коалиция за България“ атакуваха правителството, че прибира парите от приватизация за попълване на бюджетния дефицит. Пред Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Корнелия Нинова представи писмо със запитване до финансовия министър Симеон Дянков за средствата от приватизацията в Сребърния фонд.
"Ето писмо от мое питане до Дянков. Казва се, че в Сребърния фонд, който е на депозит в БНБ, няма влезли пари от приватизация тази година," отбеляза Корнелия Нинова.
Валентин Никилов опроверга твърдението на Нинова - според него средствата ще попаднат в Сребърния фонд, който гарантира сигурността на пенсионната система.
Останалите три дружества „Апис“, „Военно издателство“ и „Аудиовидео Орфей“ са на загуба от дълги години. „Военно издателство“ притежава имоти в цялата страна, които представляват интерес за крупни бизнесмени в областта на недвижимите имоти, а от 2004 г. дружеството служи като печатница на натовската армия у нас. Такива твърдения на социалистите се чуха днес в парламента и че именно затова въпросните фирми излизат от забранителния за приватизация списък.