Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Европа одобри бюджет 2016 и търси решение на мигрантския поток и радикализацията

Еврокомисарят Кристалина Георгиева и евродепутатът от Малта Роберта Мецола, специално за Брюксел 1. Вижте ексклузивните интервюта на водещата Милена Милотинова от Страсбург.

29.11.2015 | 00:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Европа одобри бюджет 2016 и търси решение на мигрантския поток и радикализацията

„Бюджетът на ЕС има два приоритета“, коментира в специално интервю от Страсбург еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева.

По думите й едната цел е да продължат инвестициите в икономиката на Европа, а втората – намаляване на бежанския поток към континента. За да се реализира тази статегическа задача ЕС ще инвестира средства в подобряване на социалната среда в страните, от които идва основно миграцията и на второ място – ще подпомогне държавите от периферията, които са изложени на непосредтвен натиск. Въпреки това – категорична беше еврокомисар Георгиева – парите за бежанци няма да засегнат еврофондовете.

Малтийския евродепутат Роберта Мецола също изрази надежда, че тази година проблемът с бежанците няма да се разглежда като проблем на отделните държави, а като общоевропейски.

Тя подчерта още, че европейските свободи като тази за безпрепятствено придвижване в рамките на ЕС могат да бъдат защитени със съблюдаване на нормите за сигурност, които включват снемане на пръстови отпечатъци и регистрация на търсещите убежище. По думите й след това трябва да се прецени дали лицата, които кандидатстват за хуманитарен статут наистина бягат от война или са привлечени от по-добрите условия за живот в ЕС.

Мецола не открива пряка връзка между проблема с тероризма и бежанския поток, но вижда общо решение в неутрализирането на ИД и сваленято на Асад от власт. 

Вижте повече във видеото.