Руската банка жертва стабилността на рублата

Инфлацията и курсът на рублата, вече не са сред приоритетите на Банката на Русия, която изненадващо намали лихвата си.

30.01.2015 | 17:59 Редактор: Делян Петришки
Руската банка жертва стабилността на рублата

Каква изненада само. Банката на Русия намали водещата лихва от 17 на 15%. Само един от анкетираните 32 икономисти от Bloomberg предвиди намалението. Знаете, че само преди месец руската централна банка увеличи базовата лихва от 10.5 на 17%. Това беше най-драстичното вдигане на процента от 1998-а насам, в опитите да укрепи курса на рублата, коментира Нейра Чехич от Bloomberg.

Всъщност банката, увеличи лихвата в страната на шест пъти през миналата година, за да даде отпор на поевтиняващата

Още по темата

и покачващата се инфлация, заради наложените американски и европейски санкции.

Но на какво се дължи намалението на лихвата сега?

Русия се движи по ръба на рецесията, а евтиният петрол е истинско предизвикателство за икономиката й. Очевидно икономическите тревоги са с приоритет пред стабилизирането на рублата и овладяването на инфлацията.

Пръст за намаляването на лихвата има както официални представители на властта, така и бизнес лидери, като милиардерът Олег Дерипаска. Те алармариха за заплахи пред националната икономика. Ето как единственият икономист, прогнозирал хода на централната банка, си обяснява намаляването на лихвата:

Централната банка се притеснява за състоянието на банковата система, поради което намаляването на лихвата ще даде глътка свеж въздух за кредиторите. Защото комбинацията от  високи лихви и нулев икономически растеж би могла да бъде взривоопасна за банките. Те биха се изправили срещу загуби по облигациите, които притежават, без да получат възможност да  направят пари от кредитиране и инвестиции.

Както може да се досетите, днешното решение бе пагубно за рублата, която поевтиня спрямо всяка една основна валута.