Ще съдят собственика на фабриката "Тазрин Фешънс" Делуар Хосейн, в която умряха над 100 души

В Бангладеш текстилната промишленост се оценява годишно на 20 милиарда долара

23.04.2014 | 13:19 Редактор: Ирина Георгиева
Ще съдят собственика на фабриката

Назма Актер се преместила от малко село в Дака, за да работи в текстилната промишленост. В Бангладеш тя се оценява годишно на 20 милиарда долара. На 24 ноември 2012 година при пожар във фабриката "Тазрин Фешънс" убират 112 работници.

 “Имахме много финансови проблеми. Не можех да оцелея с децата в селото ни. Съпругът ми не може да работи. Ако работи един ден, на следващия не може. В моето село това е срамно. Реших, че няма да мога да оцелея с децата ми и с позволението на съпруга си дойдох в Дака сама,” споделя пред Bloomberg Television Актер.

В "Тазрин Фешънс"  тя работи на 4-дневен работен график. За инцидента от 24 ноември 2012 си спомня, че започнал в склад на приземния етаж , който се използвал за съхранение на прежда.

„В 6.20 вечерта се включи противопожарната аларма. Излязох и започнах да тичам. Взех сандалите си в ръце. Когато изтичах до вратата, видях, че е затворена.  След това стигнах до стаята, където седят супервайзърите ни. Там имаше около 2000-2500 души. Имаше толкова много дим, не се виждаше нищо. Дори не можех да дишам. Видях, че хората излизаха през прозорците, които наскоро бяха направили," споделя Актер.

След 30-минутни усилия жената успява да излезе през прозореца, където е спасена от пристигналите пожарникари.

Собственикът на фабриката Делуар Хосейн ще бъде съден за убийство. Той твърди, че е невинен.  Повечето работници, загинали в пожара са били на първия и втория етаж в сградата. Според майор Мохамед Махбуб директор на пожарната по това време и ръководител на спасителната операция тогава, работниците са  загинали, защото е нямало достатъчно изходи.

Заводът "Тазрин Фешънс" отворя врати през май 2010 г. В него работят около 1500 работници и е реализирал продажби на стойност $ 35,0 милиона на година , сочи документ на уеб сайта на компанията.