Какво ни казват пазарите в САЩ

Анализ на Миа Саини на S&P 500

23.04.2014 | 17:53
Какво ни казват пазарите в САЩ

Анализ на Миа Саини, Bloomberg TV Хонконг:

Сезонният спад в индексите може и да повлияе на инвеститорите без значение от предпочетените от тях компании. Да си припомним, гледаме стойностите на трите най-важни индекса за тази година.

S&P 500 отново е водещият, но нещата може да се променят и то към много по-лошо. Графиката показва десетте най-важни индустрии, чиито компании са част от S&P 500. Те обикновено се представят по-зле между май и октомври (белите линии на графиката). Жълтите линии показват данните за месеците между ноември и април. Данните са за периода от 1990, първата година,когато сегашната група индекси беше налице.

За периода от ноември до април най-добре представящите се сектори са тези на индустриалните стоки, суровините и стоките, които не са от първа необходимост - компании, предлагащи автомобили и строителни услуги. Всички тези сектори бележат спад през следващите 6 месеца и имат по-ниски печалби.

Главният инвестиционен стратег на BMO, съобщава, че има скрита опасност от спад в индексите. Взето е предвид и високото отношение цена-печалба за S&P 500, което сигнализира за спад. От BMO смятат, че предстоящите избори в САЩ могат да направят периода от май до октомври още по-лош.

Да разгледаме акциите в Азия. Там най-често такива масови продажби на акции през май стават факт в Япония и най-рядко в Индонезия.

Според графиката-разбивка по страни, къде най-често падат индексите от май до септември. В Япония това се е случило 11 пъти за последните 15 години, азиатския индекс MSCI е отбелязал спад в 10 от последните 15 такива периода, в Малайзия, Филипините и Сингапур спад е имало в 6 случая и в Индонезия, както казах, само 5 пъти.

 

Миа Саини, Хонконг.