Лодката е училището на Мая, Карибите - нейната класна стая

27.02.2015 | 22:13
Лодката е училището на Мая, Карибите - нейната класна стая

/Снимка: TheLifeNomadik/

В темата за образованието ви предлагаме да прочетете статията "Училище на лодката" от Мира, част от екипажа на катамарана Фата Моргана, майка на 11-годишната Мая.

Заедно с Иво, съпруг на Мира и баща на Мая, тримата живеят на яхтата си, плавайки из Карибско море.


Техният блог The Life Nomadik стана известен в социалните мрежи с това, че е двуезичен, на български и английски и най-вече с прекрасните снимки от екзотичните острови в Новия свят.

В него Мира разказва много увлекателно интересни случки от пътешествията им, които са започнали през 2013 и продължават и досега.

Противно на очакванията, това не са заможни хора. Те просто следват мечтите си.

Като всяко семейство обаче, и Мира, Мая и Иво имат да решават важни задачи.

 

На училище в морето

Едно от предизвикателствата, с които се сблъсква семейството от български произход е образованието на Мая.

Понеже не живее на сушата с родителите си, а плава по море, Мая не може да ходи на училище, както всички останали деца.

Ситуацията обаче дава големи предимства, например учене на география, история, биология, екология, етнография и изкуство от натура, а чуждите езици - в страните, където се говорят. Освен това може да усвоява редица умения, които обикновено се преподават теоретично в клас.

Все пак Мая има нужда от система, по която да учи, от материали и изпити.

В статията Мира е обобщила опита на многобройните семейства-номади като нейното, които срещат в Карибско море и на островите, и проучванията, които е правила, за да избере най-удачната образователна система за дъщеря си.

Мира споделя опит за задочното обучение в началния и среден курс, форма, позволена в доста от развитите страни в света, като САЩ, Канада и в много развиващи се икономики като Украйна, Молдова и Македония, страни от БРИКС като Бразилия и дори страни от ЕС като Германия - пише Мира.

„Едно от основните предимства на корабното обучение е, че децата изграждат ценностната система според това, на което ги учат собствените им родители, а не случайни непознати хора“, пише Мира.

Статията й е пълна с ценни връзки, личен опит и конкретни примери на други семейства, обучаващи децата си сами, съдържа линкове към системи, учебници и други блогове за дистанционно учене.

Четете още по темата в Образование.