Нечестността като вирусна инфекция или защо корупцията е заразна - Виктор Папазов

05.01.2015 | 13:07
Нечестността като вирусна инфекция или защо корупцията е заразна - Виктор Папазов

От Виктор Папазов

Публикувана в myopiablog.wordpress.com на 4 януари 2015    

В своята прекрасна книга “Честната истина за нечестността: Как лъжем всички и най-вече себе си”, световно известният учен по поведенческа икономика Дан Ариели е отделил специално внимание на “епидемиите от нечестие”, които напоследък заливат света. В една от главите, коментирайки някои от най-големите финансови скандали през последните години (като започнем от Енрон, минем през финансовата криза с Фани Мае, Фреди Мак и другите инвестиционни банки и стигнем до Бърни Мейдоф), Ариели задава основателните въпроси: “Възможно ли е човек да хване “вирусa на нечестността/неморалността? Възможно ли е нечестността да е особен вид зараза или бактерия, която се разпространява експоненциално, когато хората наблюдават или пряко контактуват с нечестно поведение на други около тях, или с неморални постъпки на хора с “по-високо обществено положение”? Възможно ли е да има връзка между момента на “инфектирането” и лавинообразното разрастване на нечестното поведение, което наблюдаваме около нас? И ако съществува такава връзка, възможно ли е да се идентифицира този “вирус” и да се предотврати разпространението му и щетите от него?

След серия експерименти, Ариели и неговите колеги успяват да докажат, че естественият баланс на честността се нарушава, когато хората бъдат поставени в непосредствен контакт с някой, който мами. И когато хората видят, че нечестното поведение няма негативни последици за извършителя, какъвто е често, да не кажа винаги, случаят в България, те нормално си вадят заключението, че да се държиш по честен начин е тъпо и не си струва.

Малките нарушения може да бъдат относително незначителни, като например да изхвърлиш през прозореца на спряла на светофара кола огризка от ябълка, или да паркираш “само за минутка” на място за инвалид, но с натрупването си, те започват да изграждат и изпращат мощен сигнал, че спазването на законите и правилата в държавата не само не е задължително, но е и глупаво. От тази гледна точка е важно да се разбере, че влиянието на индивидуалните простъпки отива далеч отвъд единичния нечестен акт и разяжда морала на нацията ни. Неморалното и корупционно поведение се предава от човек на човек, оправдава се с вдигане на рамене и израза “ами те всички го правят” и има постепенен, унищожителен ерозиращ социален ефект. С мутирането и разпространяването на “вируса” се формира един изкривен модел на поведение, който е неетичен. И въпреки, че процесът е бавен и незабележим, неговият резултат е катастрофален. Дотолкова, че някои хора вероятно си казват: ”Ами то вече не е ясно кое е “нормално” и “приемливо” и кое – не.

 

Защо се вълнувам от всичко това?

Просто ми се иска да посоча един пример на нечестно (незаконно) поведение и с помощта на общественото негодувание да се опитам да го “поправя”.

Забелязвате ли напоследък колко много автомобили отново са със затъмнени стъкла на предните врати? Нещо, което е напълно забранено от закона. Да го повторя ли? Напълно забранено от закона. Няма процедура, по която да се разреши затъмняването на предните стъкла с фолио. Независимо от това, тази мода, която беше много актуална през пика на мутренските години, се връща с пълна сила и сега. Тогава Богомил Бонев, като министър на вътрешните работи, с воля и решителност успя да спре процеса. Сега май няма кой.

Всъщност този процес – затъмняването на стъклата с фолио – започна бавно и незабележимо преди няколко години. Според мен “модата” започна с автомобилите на Главна прокуратура!!! Вероятно мнозина, които минават ежедневно покрай Съдебната палата, са се впечатлили, че пред нея има множество коли с напълно затъмнени стъкла. Преди 5-6 години това бяха “само” автомобилите на главния прокурор и неговите заместници. После постепенно всички автомобили, паркиращи там, потъмниха прозорците си. Вероятно ползващите ги се срамуват да ги виждаме как се изчервяват заради неизпълнението на служебните им задължения – да следят за спазване на законите в страната.

С времето, а може би успоредно, модата на затъмнените предни прозорци се пренесе върху правителствените автомобили. А през последните 2-3 години вече и “средната ръка” мутрички и държавни чиновници все по-смело и масово затъмняват стъклата на автомобилите си. В страната “вирусът” продължава безпрепятствено да се мултиплицира…

А на 30 декември 2014 г. ден видях, че и още един орган, призван пряко да контролира спазването на закона – КАТ – се е включил активно в нарушаването му.

Вижте снимките, аз съм ги направил:

Някой беше казал, че властта корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно. Е, май доживяхме нова вълна на сериозна властова корупция.

 

Безнадеждна ли е ситуацията?

Какво може да се направи?

През 90-те години на 20-век градските власти в Ню Йорк, в опита си да ограничат престъпността в града, възприемат тактика за борба с неспазването на законите чрез прилагане на т.нар. “теория на счупените прозорци”. Накратко тя гласи, че където има счупени прозорци (не се спазва закона), това стимулира още повече небрежност, още счупени прозорци и още престъпления. Решението според тази теория е да се предотвратяват закононарушенията, като им се противопоставяме докато са още незначителни.

Независимо, че има спор доколко е валидна тази теория, нейната логика е много убедителна. Проблемите и нарушенията трябва да се предотвратяват безапелационно докато са още в зародиш, преди да са станали големи и хронични. Това е особено важно за онези публични личности, които са във фокуса на общественото внимание – политици, висши държавни служители, ръководители на компании.

Защото народната мъдрост, че рибата се вмирисва от главата, и днес е напълно валидна. Наблюдавайки поведението на хората, който могат да се оприличат като “глава на рибата” (държавата), аз не съм оптимист, че те могат да съберат сила и приличие, и да разберат, че от тях зависи да променят нещата в по-добра посока.

Много бих се радвал, ако греша и управляващите ме опровергаят. Лесно е. Просто трябва да наредят да бъде премахнато тъмното фолио на стъклата на предните врати на всички държавни автомобили. Сигурен съм, че една седмица след това всички частни автомобили също ще бъдат в съответствие със закона. Ако не, КАТ ще има доста допълнителни приходи, поне за известно време.

Ако не го направят, просто ще докажат, че освен нас лъжат и себе си, че се борят с корупцията. И ще потвърдят за пореден път мъдроста на народните поговорки и в частност онази, която казва откъде се вмирисва рибата.

Материалът се публикува със знанието на автора.