Пазарна икономика? Виктор Папазов

17.10.2014 | 10:17
Пазарна икономика? Виктор Папазов

От Виктор Папазов

Статията е публикувана в http://myopiablog.wordpress.com/

 

В каква система живеем?

Много е интересно, когато някой е живял в две системи, особено, когато и двете се наричат по един начин, а същността им не отговаря на името. Моето поколение живя в нещо, което се наричаше “социализъм”. После се оказа, че не е. От дистанцията на времето бих го определил като “партийно-държавен феодализъм”, но това е друга тема.

През миналия уикенд участвах в протеста срещу т. нар. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), както евфемистично се опитват да опишат едно споразумение, продиктувано от големите транснационални корпорации, които не желаят повече да се съобразяват с такива неща като държавен суверенитет, екология, човешки права и т.н.

На протеста чух едни млади хора, които скандираха и против капитализма. Първо ме досмеша, защото бяха облечени съвсем по “капиталистически” с модерни джинси и носеха съвсем “капиталистически” смартфони.  :)  После се замислих. Те не са виновни. Те просто са жертва на пропагандата. Не знам коя е причината. А и може би не е важно. Важно е, че те усещат, че нещата не са никак наред. Проблемът е в нас, че не ги учим да мислят критично и не им обясняваме.

Хайде да се опитаме да проверим, дали “капитализмът” или както го наричат евфемистично “пазарната икономика”, наистина го има.

Да започнем от дефиницията. “Капитализмът е икономическа система, в която търговията, индустрията и средствата за производство са в голяма степен частна собственост и се използват за получаване на печалба. Централни харектеристики на капитализма са натрупване на капитал, конкурентни пазари и наемен труд. ...”

От горната дефиниция се вижда, че една от основните характеристики на капитализма са “конкурентните пазари”. Най-общо конкурентният пазар се характеризира със състезание между участниците и постигане на най-добри условия за купувача, като в сблъсъка на търсенето и предлагането се открива пазарната цена. Конкурентният пазар изключва външна намеса и манипулиране на цените. Навсякъде по света, или поне в развитите западни страни, пазарните манипулации се преследват от закона. Поне на теория е така. Да видим как стоят нещата на практика.

На практика всъщност всички финансови пазари в развитите западни страни са тежко манипулирани. Кое ми дава основание да го твърдя:

  1. Пазарът на облигации е манипулиран от централните банки, които купуват огромни количества облигации и така изкривяват цената. Ние всъщност не знаем каква е истинската цена на тези облигации.
  2. Цената на самите пари е манипулирана, защото през лихвените проценти, тя е изкривена. Ние не знаем каква е истинската цена нито на парите, нито какви са лихвените равнища. Централните банки отдавна са забравили за какво са създадени и вече играят ролата на Централните комитети за планиране от времето на социализма.
  3. Централните банки манипулират цените и на акциите, като целенасочено им влияят с определени политики или дори се намесват на пазара и купуват директно акции на компании.
  4. Пазарите на борсови стоки също са манипулирани, особено пазарът на злато. Имате съмнения? Вижте статистиката от последните две години. Или мислите, че има самоубийци, които изведнъж изсипват например в един ден 1 милиард и 370 милиона долара в т.нар. “голи опции” в един ден, както стана на 14 юли 2014 г.? И не последва никакво разследване от Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Защо? Кой може да си позволи подобно нещо безнаказано?
  5. Имаме допълнително манипулиране на пазарите чрез т.нар. “високочестотна търговия”, което на практика е т.нар. front running. Днес големите финансови компании имат толкова бърз достъп до пазара, че успяват да видят, когато някой даде поръчка за покупка на акции и да го изпреварят като купят няколко милисекунди преди него същите ценните книжа и веднага след това му ги продадат с печалба.
  6. Отделно от това имаме т.нар. алгоритмична търговия, която допълнително изкривява пазара. 

След всичко това още ли си мислите, че имаме свободен пазар? Честна игра, равнопоставеност и правила?

Или пък сте наистина оптимисти и смятате, че икономиките на западните страни са се възстановили и глобалната финансова криза е преодоляна? Гледайки равнището на основните борсови индекси, нещата изглеждат точно така. Да вземем например индекса S&P 500.  Това е индекс на фондовите пазари в САЩ, базиран на пазарната капитализация на 500-те най-големи компании на Ню Йоркската фондова борса и NASDAQ.

Ето от графиката по-долу се вижда, че той само преди няколко дни е постигнал най-високата си стойност в историята.

 

 

Какво се случва, обаче, ако разделим пазарната капитализация на S&P 500 спрямо баланса на Федералния резерв?

Вижта графиката по-долу. Изключитело любопитна.

Спрямо тази графика, излиза, че т.нар. възстановяване е една оптична измама. Фата моргана. Всъщност пазарът не е мръднал през последните години. Той си стои на същото ниво, или по-скоро цeлият му растеж се дължи на наливането на новонапечатани долари от FED-а.  Разбира се, че някои хора са станали много богати в този процес. Със сигурност това не сме ние с вас.

И още една любопитна графика. Обемът на търгувани акции:

Ако погледнете внимателно, индексът се покачва неуморно на все по-спадащи обеми. И една “подробност”, която не се знае. 70% от обемите на пазара се формират от т.нар. високочестотна и алгоритмична търговия. Т.е. едни компютърни програми се надлъгват с други компютърни програми.

Още ли смятате, че това е пазарна икономика? Че това са честни и прозрачни капиталови пазари?

За десерт ви предлагам сами да видите разликата между едно честно мнение и един стар лицемер, ето ви двата линка. Вярвам ще прецените кой кой е:

https://www.youtube.com/watch?v=G77m6J-lFRs

https://www.youtube.com/watch?v=MKofZwotpW4