България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Неправилно ли са реагирали хората, извадили Милен Цветков от колата?

Едва 23-24% от населението ни е обучено да оказва първа помощ

23.04.2020 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Минувачи и шофьори се притекоха на помощ на Милен Цветков в минутите след фаталния сблъск с джипа, управляван от 22-годишния Кристиан Николов. Те го извадиха от смачканата кола и опитаха да му окажат първа помощ. Защитата на Кристиан Николов изтъква това като причина за фаталния край на телевизионния водещ.

"Всяка помощ може да бъде и рискова на моменти, но си има ясни правила. Както беше видно от всички записи, хубавото е, че много хора се притекоха на помощ, но имаше и такива, които продължиха пътя си. Първото нещо, което правим, е да ограничим движението на мястото на инцидента - да вземем мерки за безопасност. Много автомобили продължиха движението си", коментира д-р Пенчо Пенчев, който е експерт в дирекция "Социално-здравна политика" в БЧК. 

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че първо оценяваме основните жизнени показатели, дали пострадалият е в съзнание. Проверяваме дишането и след това сърдечната дейност. 

"Ако при такава тежка катастрофа човекът все още е в съзнание, но предполагаме, че може да има травма на главата или гръбначния стълб, е по-добре да изчакаме пристигането на Спешна помощ, тъй като разполагат с шийна яка и спинална дъска - могат да евакуирaт пострадалия без да увредят шийни прешлени и прешлени на гръбначния стълб", обясни д-р Пенчев в "България сутрин".

Експертът от БЧК допусна, че забавянето в позвъняването на Спешна помощ се дължи на това, че очевидците на катастрофата не са преминали обучителен курс и не знаят как точно да реагират.

"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Далтунист
преди 4 години
Шофьорът на аудито блъснало колата и убил Милен Цветков най вероятно е ДАЛТУНИСТ и поради тази причина е натиснал газта като си мисли че светофара свети зелено и колата пред него ще тръгне и той ще хване зелената вълна.Имам познати Далтунисти с шофьорски книжки и се държат така и без опиати. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Мима
преди 4 години
Не се прави така! Особено течности да се дават е супер погрешно Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Доди
преди 4 години
Ами ако не беше го блъснал този ненормалник, изобщо нямаше да се налага хората да се намесват. Да не говорим, че ти по принцип си длъжен да окажеш помощ и ако не го направиш това също може да е подсъдимо. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
55
преди 4 години
Заглавието на статията е пълен абсурд. Какво искате да внушат ,че ,ако не са го извадили е щял да е жив? А убиеца няма нищо общо. Стига конспирации. Поне без да искат са изпълнили желанието на Милен да не умре между ламарини.В един разговор с Лудия репортер го казва Сигнализирай за неуместен коментар